Hasznos kütyük - Evernote

2009.01.25. 17:26 - faktóthum

Címkék: hasznos kütyük

Az Evernote nagy varázsló: bármit beledobálhatsz bűvészkalapjába, amelyből mindig azt a feljegyzést húzhatod elő, amire éppen szükséged van. A Google Notebook ehhez képest tényleg múlt századi.

Gyanítom, akadnak páran, akik a Google pár nappal ezelőtti bejelentését követően  – miszerint nem fejlesztik tovább a Google Notebookot – új digitális jegyzetfüzet után kutatnak a weben. (Nem tűnik túl jó stratégiának ugyanis, hogy az ember feljegyzéseit olyan adatbázisba zárja, amelyet odahagytak a fejlesztők, így gyaníthatóan az idő előrehaladtával egyre hasznavehetetlenebb lesz).

Ám nem csak nekik ajánlom, hogy vessenek egy pillantást az Evernote névre keresztelt ügyes kis alkalmazásra. Ha éppenséggel rajongásnak tűnik majd az alábbi beszámoló, nem a levegőbe beszélek: lassan két éve használom ezt a szoftvert (ma már a 3-as verziónál  tartanak a fejlesztők), márpedig ha 30-40 ilyen alkalmazást nem néztem meg, mielőtt emellett döntöttem, akkor egyet sem. (Egy újságíró rengeteg cetlit és sajtpapírt rendezget, és igencsak hasznos gyorsan megtalálni azt, amit mondjuk három évvel ezelőtt tettél félre magadnak, hogy jó lesz az még valamire).

Ma már több ezer feljegyzésem szunnyad benne, és eddig semmilyen problémám nem volt előhívásukkal. Igen megbízható (és hasznos) kütyü tehát, ennek tetejébe olyan funkciókkal rendelkezik, amelyek szerintem verhetetlenné teszik a versenytársakkal szemben.

Nézzük csak.

Fire and forget. Az egész rendszer úgy van kitalálva, hogy tökéletesen működjön egy nagy ötlet-, cetli- és jegyzetfeldolgozóként: a fire-and-forget metódust (katonai műszó az olyan fegyverrendszerekre, amelyek az elsütést követően gondot viselnek magukra, pl. egy célkövető rakéta) támogatja,: mindenfélét bele tudsz dobálni (szöveget, képet, hangot, fájlokat), és aztán mindent elő is tudsz belőle varázsolni, ha ennek elérkezett az ideje. Témára vadászó, ötlegyáros újságíróknak kitűnő! De mivel annyira könnyen kezelhető és gyors, én mindenféle gondolatot (pl. álmaimat, ötleteimet, tématöredékeket, naplófeljegyzéseket, idézeteket, megjegyzéseket stb.) ebbe vések bele, még a cetlikről is átírom ide a gondolatfoszlányokat.

Szinkronizálhatóság. A gépeden tárolt adatbázist szinkronizálhatod az Evernote site-ján tárolt online adatbázisoddal. Ennek következtében a munkahelyi, az otthoni gépeden lévő jegyzetek épp ugyanazok, amelyeket mondjuk a laptopodon is látsz. A Google Notebookkal szemben nagy előny, hogy a gépeden is ott csücsülnek a feljegyzéseid, internetes kapcsolat nélkül is bármikor hozzájuk férsz. Ráadásul bármennyi példányban archiválhatod adatbázisodat, ami ugye nem hátrány, ha az összegyűjtött gondolataidból élsz.

Gyors és könnyű jegyzetkészítés. Az Evernote pluginja beépül a böngésződbe, így bármit is akarsz elmenteni az internetről, egyetlen kattintással megteheted (lett légyen szó két soros szövegről vagy egy egész weblapról). Az Evernote sajátos újítása, hogy jegyzeted nem külön oldalakként (persze így is megjelenítheted), hanem végtelenített jegyzetrolniként jelennek meg, így az újabb feljegyzés elkészítése (ha éppen nem a webről mentesz tartalmat) vagy a régihez a hozzáírás egy pillanat műve.

Tagalhetőség. Az elmentés során azonnal felkínálja, hogy taget helyezz el a jegyzeten. Kényelmes, időkímélő funkció.

Hatékony visszakeresés. A tagek alapján is tudsz jegyzeteid között keresni, és természetesen szabad szavas keresésben is. Sőt, a képeken lévő szövegre is rá lehet keresni, mert ezeket felimseri és indexeli a szoftver!!! (Ez utóbbi funkció persze csak angol nyelvű szövegek esetén működik jól). Tehát beszkennelt névjegyek, faxok stb. is megtalálhatják itt helyüket.

Google Notebook import. Pár napja az Evernote, sok egyéb mellett, tudja fogadni Google Notebook adatbázisodat is. A fejlesztők jó érzékkel építették be ezt a szolgáltatást, számítva azokra, akik a Google elpártolása után elpártolnak majd a Google-től.

Iphone, Pocket PC: kéziszámítógépre (Windows Mobile-ra és Iphone-ra) is van Evernote alkalmazás. Természetesen ezek is szinkronizálhatók az online adatbázisoddal (amikor legutóbb próbáltam, az én Pocket PC-men ez az alkalmazás nem tárolta helyben a feljegyzéseket - erre ugyanis nem is lenne elég hely - tehát csak wifi kapcsolattal tudtam vele hozzáférni az adatbázisomhoz). De ez már majdnem egy éve volt, a PDA-mon nem nagyon használom ezt a cuccot, azóta ezt az alkalmazást is komolyan fejlesztették.

Ingyenes. Havi 40 Mbyte adatmennyiségig ingyenes az online adatbázis (ami ugye az Evernote lelke, ha szinkronizálni akarod a különböző gépeken lévő Evernote adatbázisaidat). Bár én elsősorban csak szövegek tárolására használom, sosem léptem át ennek a keretnek még felét sem... Ha meg nem érdekel az online-nal való szinkron, helyben bármennyit belepakolhatsz (de mondom, én meg sem közelítem a havi 40 Mbyte-ot).

Online kezelőfelület. Az online kezelőfelület révén olyan gépen is használhatod, ahol az Evernote nincs telepítve.

Fájlszinkronizáció. Az előfizetéses változat a különféle doksijaidat (Word, Excel, stb.) is szinkronban tartja a különféle masináidon, ha úgy döntesz, behúzod ezeket az adatbázisba.

Folyamatos fejlesztés. Én az 1.5-ös változattól kezdve vagyok lelkes Evernote felhasználó. Az elmúlt két-három évben a fejlesztő csapat hetente-havonta állt elő újításokkal.

 

És még oldalakon keresztül sorolhatnám. Nem sorolom, inkább próbáld ki!

(Tipp: lehet, hogy az ékezetes karakterek kezelésén már javítottak, de egy évvel ezelőtt nekem problémám akadt a magyar ékezetes betűt használó tagek szinkronizálásával. Tehát a jegyzetben nyugodtan lehet magyar ékezetes betű, de a tageknél ez gond volt: azóta én csak olyan tag neveket használok, amelyekben nincs ékezet. Úgy látom, ezt azóta már javították, de én még nem próbáltam ki, jobb a biztonság alapon.)

A bejegyzés trackback címe:

https://elsoleutes.blog.hu/api/trackback/id/tr67901528

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Joe80 2010.12.20. 20:26:25

Adatokat titkosítva tárolják a hálózaton?
süti beállítások módosítása